Våra djur

Våra djur...

Gotlandskaniner

 

 

 

 

 

 

Mossedlas Lantrasgård är genbank för Gotlandskaninen, och våra avelshonor och avelshanar är listade som värdefulla avelsdjur.

Vi följer Föreningen Gotlandskaninens avelsråd - vi avlar bara på friska, sociala och lättfödda djur med så stor variation som möjligt inom rasen.

 

Gotlandskaninen är en rörlig, finlemmad ras med förhållandevis muskulös bakkropp. Huvudet har smal nos och hos hannen kraftigt rundade kinder. Öronen är upprättstående och normallånga (eller något kortare - når nätt och jämnt nosspetsen).

Vikten har i äldre tider varierat från omkring två kilo upp till fyra kilo. Medelvikten är något över tre kilo. Alla kaninfärger i alla kombinationer av teckningar kan förekomma hos rasen. Stor färgvariation, även inom en och samma kull, är rastypiskt.

 

För mer information om Gotlandskaninen och dess bevarandearbete se Föreningen Gotlandskaninens hemsida www.gotlandskaninen.se

 

Höns

Vi har en hönsflock bestående av DvärgCochins (lavendel), DvärgWayanadotte (laxfärgad), DvärgPaduan (Chamois), Svart kopparmaran och äkta rumplös Araucana (färgrent svart/blå/spättade) med starka kvast- och skägganlag. Under vintern går alla höns i samlad flock, men under avelssäsongen delar vi in höns och tuppar i rasrena avelsgrupper.

Påfågelduvor

Maria har under många år önskat sig duvor, och på senare tid även påfåglar. Påfåglar är inte en fågel som våra grannar skulle uppskatta, varför det helt enkelt fick bli påfågelduvor. Det bästa av två världar... en underbar duvras som gärna låter sig beundras i timmar.


Vår avelsflock av indiska påfågelduvor bestod till en början av avelsparet Indira och Shiva samt ungduvorna Vishnu, Ganesha och Nandi. Indira, Ganesha och Nandi är vita, medan Shiva är almond och Vishnu är red splash. I avvaktan på lämpliga indiska avelspartner till Vishnu, Ganesha och Nandi skaffade vi en flock Engelska påfågelduvor, som har hållit killarna sällskap. Duvungar med både Indiska och Engelska föräldrar kallar vi lite på skämt Kolonialduvor.


Idag har vi endast Indiska Påfågelduvor.