Våra djur

Våra djur...

Gotlandskaniner

 

 

 

 

 

 

Mossedlas Lantrasgård är genbank för Gotlandskaninen, och våra avelshonor och avelshanar är listade som värdefulla avelsdjur.

Vi följer Föreningen Gotlandskaninens avelsråd - vi avlar bara på friska, sociala och lättfödda djur med så stor variation som möjligt inom rasen.

 

Gotlandskaninen är en rörlig, finlemmad ras med förhållandevis muskulös bakkropp. Huvudet har smal nos och hos hannen kraftigt rundade kinder. Öronen är upprättstående och normallånga (eller något kortare - når nätt och jämnt nosspetsen).

Vikten har i äldre tider varierat från omkring två kilo upp till fyra kilo. Medelvikten är något över tre kilo. Alla kaninfärger i alla kombinationer av teckningar kan förekomma hos rasen. Stor färgvariation, även inom en och samma kull, är rastypiskt.

 

För mer information om Gotlandskaninen och dess bevarandearbete se Föreningen Gotlandskaninens hemsida www.gotlandskaninen.se

 

Höns

Vi har en hönsflock bestående av DvärgCochins (lavendel), DvärgWayanadotte (laxfärgad), DvärgPaduan (Chamois), Svart kopparmaran och äkta rumplös Araucana (färgrent svart/blå/spättade) med starka kvast- och skägganlag. Under vintern går alla höns i samlad flock, men under avelssäsongen delar vi in höns och tuppar i rasrena avelsgrupper.

Påfågelduvor

Maria har under många år önskat sig duvor, och på senare tid även påfåglar. Påfåglar är inte en fågel som våra grannar skulle uppskatta, varför det helt enkelt fick bli påfågelduvor. Det bästa av två världar... en underbar duvras som gärna låter sig beundras i timmar.


Vår avelsflock av indiska påfågelduvor bestod till en början av avelsparet Indira och Shiva samt ungduvorna Vishnu, Ganesha och Nandi. Indira, Ganesha och Nandi är vita, medan Shiva är almond och Vishnu är red splash. I avvaktan på lämpliga indiska avelspartner till Vishnu, Ganesha och Nandi skaffade vi en flock Engelska påfågelduvor, som har hållit killarna sällskap. Duvungar med både Indiska och Engelska föräldrar kallar vi lite på skämt Kolonialduvor.


Vi har fastnat för några av de Engelska påfågelduvorna, som vi till en början bara skulle ha som sällskap en kort tid. Vi har ett jättefint blått par, som genom sitt anlag för rött ofta får röda ungar... Så även en helt silvergrå hona, Silvia, som vi köpt en ny engelsk hane till, Latte. Denna hane är caffe-latte-färgad och kompletterar Silvia jättefint. Så har vi en helröd hane med blå hona. Några av de engelska paren är till salu.