Nymfkakaduor

Nymfkakadua "Nymfparakit"

(Nymphicus hollandicus)


Nymfkakaduan blir cirka 33 cm lång, varav hälften utgörs av stjärten. Hos den ursprungliga vilda populationen får den vuxna hanen en gul ansiktsmask och tydliga röda kindfläckar, medan honorna behåller en gråare mask med svagt färgade kindfläckar. Honornas stjärtfjädrar är tvärrandiga och hanens enfärgade, medan de juvenila har tvärrandiga stjärtfjädrar. Nymfkakaduan förekommer också i en rad framavlade färgvarianter, hos vilka könsskillnaden inte ses lika tydligt.


Nymfkakaduan förekommer vilt i Australiens inland och uppträder endast sällsynt i kustområdena. De sydliga populationerna är flyttfåglar medan övriga är strykfåglar. Idag förekommer de även i vissa andra delar av världen då tamfåglar förvildats.


Nymfkakaduan blir könsmogen vid cirka 4–15 månaders ålder, men ska inte häckas med förrän efter ett års ålder. Häckningsperioden infaller i Australien från augusti till december. Den lägger fyra till sju vita ägg.

Källa: Wikipedia


Vi har en speciell förkärlek för vithuvade nymfkakaduor (nymfer utan den typiskt guloranga kindfläcken), gärna i kombination med mer udda färgmutationer som pärl, brokigt och cinnamon. För att skapa våra avelspar har vi fått resa/leta en hel del, t.o.m. importera två fåglar.Vi har tio otroligt vackra nymkakaduor:

- ett avelspar whiteface clear pied/whitefaced heavy pied cinnamon pearl, Oskar och Diva

- ett avelspar whiteface clear pied/whitefaced albino, Dansken och Annie.

- ett avelspar whiteface/whiteface pearl, Danskebror och Grey

- ett avelspar whiteface clear pied Olof och Elsa.

- en lutino, vår egna uppfödning Blondinbella

- en whiteface heavy pied cinnamon pearl (kläckt i februari 2021 hos Jan Högberg, ska DNA-testas för kön) 


Avkommor efter dessa avelspar säljs DNA-testade för kön med uppfödarintyg, fast fotring och foderpåsar för mjuk övergång.

Ju fler färgmutationer eller ”udda” en fågel är desto mer kostar den. Som riktmärke gäller;


- Whiteface 1100:-

- Whiteface heavy pied 1200:-

- Whiteface heavy pied cinnamon eller/och pearl 1300-1400:-

- Whiteface clear pied (helvit fågel) eller lutino 1500:-


Våra nymfbäbisar får en bra start i livet, vilket ger dig en familjemedlem som lever länge. De får i första hand ett komplett pellets och artanpassad fröblandning samt en paté för ungar/häckande fåglar. Så får de hirskolvar, frukt och grönt samt groddade frön och bönor.