Nymfkakaduor

Nymfkakadua "Nymfparakit"

(Nymphicus hollandicus)


Nymfkakaduan blir cirka 33 cm lång, varav hälften utgörs av stjärten. Hos den ursprungliga vilda populationen får den vuxna hanen en gul ansiktsmask och tydliga röda kindfläckar, medan honorna behåller en gråare mask med svagt färgade kindfläckar. Honornas stjärtfjädrar är tvärrandiga och hanens enfärgade, medan de juvenila har tvärrandiga stjärtfjädrar. Nymfkakaduan förekommer också i en rad framavlade färgvarianter, hos vilka könsskillnaden inte ses lika tydligt.


Nymfkakaduan förekommer vilt i Australiens inland och uppträder endast sällsynt i kustområdena. De sydliga populationerna är flyttfåglar medan övriga är strykfåglar. Idag förekommer de även i vissa andra delar av världen då tamfåglar förvildats.


Nymfkakaduan blir könsmogen vid cirka 4–15 månaders ålder, men ska inte häckas med förrän efter ett års ålder. Häckningsperioden infaller i Australien från augusti till december. Den lägger fyra till sju vita ägg.

Källa: Wikipedia


Vi har en speciell förkärlek för vithuvade nymfkakaduor (nymfer utan den typiskt guloranga kindfläcken), gärna i kombination med mer udda färgmutationer som pärl, brokigt och cinnamon. För att skapa våra avelspar har vi fått resa/leta en hel del, t.o.m. importera två fåglar.Vi har otroligt vackra nymkakaduor i vår flock med flera whitefaced (heavy pied, pearl, clear pied albino mfl), lutinos, brokiga och några viltfärgade. Vissa hanar är "split", det vill säga bär på dolda anlag så deras ungar kan överraska i färg.

Avkommor efter våra nymfer säljs (vanligtvis DNA-testade för kön) med uppfödarintyg, fast fotring och foderpåsar för mjuk övergång.

Ju fler färgmutationer eller ”udda” en fågel är desto mer kostar den. Som riktmärke gäller;


- Normal grå samt brokig (pied ej whiteface) 995:-

- Whiteface 1100:-

- Whiteface heavy pied 1200:-

- Whiteface heavy pied cinnamon eller/och pearl 1300-1400:-

- Whiteface clear pied (helvit fågel) eller lutino 1500:-


Våra nymfbäbisar får en bra start i livet, vilket ger dig en familjemedlem som lever länge. De får i första hand ett komplett pellets och artanpassad fröblandning samt en paté för ungar/häckande fåglar. Så får de hirskolvar, frukt och grönt samt groddade frön och bönor.