Djurskötsel och krav


Vad behöver djuren av oss?


Sidan är under konstruktion... vänligen ha tålamod ;-)


Bara för att du får, måste du inte...

Bilden nedan föreställer en av alla våra burar. Just denna är av märket Flexipet. Det är inte den snyggaste buren på marknaden, men funktionell och framför allt bredare/längre än vad den är hög... för ingen fågel flyger ju lodrätt, eller hur?


Denna bur har vi inrett med en bakre vägg täckt av tåligt tyg med "löv" och konstväxter, samt sand på botten då fåglarna som lever i denna bur är gräs/fröätare som vistas mycket på burbotten. Enligt djurskyddslagen (L80) får vi ha t.ex. 33 stycken Gouldsamandiner i buren, eller 25 stycken Splendidparakiter. 

Om vi räknar på centimetrar och kvadratmetrar, får vi alltså ha 31 Gouldsamadiner och 2 Splandidparakiter tillsammans i denna bur - men vi har endast haft en mindre flock gouldsamadiner i buren då den inreddes på detta sätt. För vi vill ju att våra fåglar ska trivas och ha det så bra de bara kan! 

Idag bor tre rödbröstade papegojor i denna bur - men med mycket mer "slitstark och tuggvänlig" inredning :-)


Vi har runt tio bebodda burar (och några "reservburar" om någon fågel behöver isoleras). Våra minsta burar är 100x55x84 centimeter och tänkta att vara våra avelsburar för kanariepar. Våra största burar är 200x100x200 centimeter, och i dessa bor Timneh Jakos samt ädelpapegojorna Silvia, Kling och Klang & Co. Utöver detta har vi fyra voljärer.

De burfåglar vi har inomhus, även om burarna är stora, får regelbundet flyga lösa. Ädelpapegojorna har vi åkt med till en inomhushall, där de kan sträcka rejält på vingarna.


Kost

Alla burfåglar har inte samma behov vad gäller frön, pellets, insekter och frukt. Viss mat kan till och med vara skadlig för en art, men daglig bas för en annan art. Det är ditt ansvar som fågelägare att ta reda på vad just dina fåglar behöver och mår bäst av.


Nej, fågeln blir inte mer tam för att den tagits från sina föräldrar och matats av människor!Utrymme

Tyvärr sitter alltför många fåglar inlåsta i på tok för små burar, med ägare som "inte vet bättre" eller som skyller på än det ena än det andra. En vanlig ursäkt är -"men fågeln sover bara i buren och får flyga fritt dagtid". L80 är en lag som gäller dygnet runt, året runt! Oavsett om din fågel sover i buren eller ej, om den får flyga fritt eller ej, oavsett om det är en bur för avel eller ej. Måtten i L80 är minimimått, och de fåglar vi håller som burfåglar flyger många kilometrar per dag i det vilda, oftast i flock... med det i åtanke är det minsta vi kan göra är att skaffa rejäla burar/voljärer till våra fåglar, och alltid se till att de har minst en artfrände!Umgänge

Andra fåglar och människor...

Nej, fågeln blir inte mer tam för att du har den som ensam fågel! Den kommer dock behöva dig ALLA dygnets timmar om du håller den själv - du är ju fågelns flock och partner om den inte har annat sällskap. Trygghet och variation

Leksaker

Att kunna lita på sin ägare... under konstruktion.