Senegalpapegojor Morhuvad

SENEGALPAPEGOJA "MORHUVAD"

(Poicephalus senegalus)


Hos oss huserar paren Saga (övre bilden) och Jocke samt Frida (nedre bilden) och ElofSenegalpapegojan blir cirka 24 centimeter lång och har grått huvud och grön rygg. På bröstet har den en grön triangelform som kontrasterar mot buken som kan skifta mellan citrongult och rött. Könen är lika.


Senegalpapegojan är en stannfågel som förekommer på låglandssavann i Västafrika.

Arten delas in i två till tre underarter:

  • P. s. senegalus – förekommer från Gambia och Guinea-Bissau till södra Niger, norra Kamerun och sydvästra Tchad
  • P. s. versteri (Finsch, 1863) – förekommer från nordvästra Elfenbenskusten till sydvästra Nigeria (söder om senegalus utbredningsområde)

Vissa behandlar även den östligaste populationen av senegalus som en underart:

  • P. s. mesotypus (Reichenow, 1910) – förekommer i nordöstra Nigeria och närliggande områden i Niger, sydvästra Tchad och norra Kamerun.Senegalpapegojan fungerar bra som husdjur. Den är dock mycket bestämd och envis, och tystlåten för att vara papegoja. De kan lära sig tala men det hör inte till vanligheterna att de gör det. De är akrobatiska och ligger gärna på rygg. Liksom andra papegojarter kräver de mycket tid och engagemang av sina ägare. Inom burfågelkretsar kallas den ofta för "morhuvad papegoja" men det officiella trivialnamnet enligt Sveriges ornitologiska förening är senegalpapegoja.

Källa: Wikipedia


Vi vet inte om vi håller med om att våra Morhuvade är tystlåtna för de busvisslar, pratar och härmar gärna ljud... men de är inte så högljudda som vissa andra papegojor. De är mycket sociala och gör allt de kan för att påkalla uppmärksamhet. Envisa är de också, varför det inte brukar vara lönt att förvänta sig att de ska hålla sig i rätt rum eller rätt bur - de vill vara där vi är :-)Mossedals Lantrasgård

Genbank för den utrotningshotade Gotlandskaninen


Vi har i många år deltagit i räddnings-arbetet av den utrotningshotade lantrasen Gotlandskanin, och vi har haft en liten genbank med gotlandskaniner sedan 2005.

De har alla prefixet Mossedal.

Senaste nytt...


Vi uppdaterar sidan i mån av tid...


Sedan flytten till Flen har Mossedal & Hedvigslund utökat djurbeståndet med en mängd burfåglar... Ädelpapegojor, Bulbyler,  Senegalpapegojor (Morhuvade), Indiska Halsbandsparakiter, Nymfkakaduor, Undulater och Solparakiter.

2019-12-14Kontakta oss...


Maria Rosenqvist / Fredrik Häggqvist

Katrineholmsvägen 3, 642 93 Flen


Email: hedvigslund@mossedal.se

Fredrik: 0760-160 152

Maria: 070- 66 327 25

Hem: 0157-10 10 4

Copyright @ All Rights Reserved