Dvärgpapegoja

Dvärgpapegoja

(Agapornis fischeri)


Fischeri dvärgpapegoja är en fågel i familjen östpapegojor som endast förekommer i norra Tanzania, söder och öster om Victoriasjön. Förvildade populationer finns också i kustnära Kenya och Tanzania där den ibland hybridiserar medsvarthuvad dvärfpapegoja. 


Dvärgpapegojan är en aktiv, lekfull, charmig och busig papgoja i litet format, som kan lära sig en hel del trix (vare sig matte/husse vill eller ej). De är till exempel mästare på att lista ut hur de kan ta sig ur buren... De är livfulla, snackar och snattrar mest hela dagen. De pratar till och med i sömnen ibland!


Dvärgpapegojan har blivit mer och mer populär i Sverige (vanligast är den Rosenhuvade dvärgpapegojan). Det vetenskapliga namnet Agapornis kommer från grekiskan och betyder kärleksfågel, på engelska Lovebirds. Namnet kommer av att de bildar par och är monogama, de håller sig till sin partner tills denne dör. Detta är en väldigt sällskapssjuk fågel och ska hållas minst två och två, gärna i flock. Dvärgpapegojor bör dock inte hållas med andra fågelarter, speciellt inte i samband med häckning, då dvärgpapegojan kan vara mycket aggressiva och revirhävdande. Vi har haft våra dvärgpapegojor med andra "tuffa" arter som t.ex. halsbandsparakit, vilket fungerat väl. 


Dvärgpapegojan är en liten papegoja på 13-17 cm. De har en karakteristisk liten men kraftig kroppsbyggnad och en kort stjärt. Den lilla storleken placerar dem bland de minsta papegojorna i världen, men näbben är relativt stor i paritet till kroppens storlek vilket kan märkas på inredningsdetaljer.

Inom de olika arterna förekommer flera färgmutationer. Det är viktigt att inte avla de olika arterna med varandra, och att ibland återintroducera de naturliga färgerna om man avlar på färgmutationer. Vi har två par:

- naturfärgad hane Mango/turkos blåmutation hona Polarn

- gulmutation hane Saffran (ev split för blå)/blåmutation hona Pyret


Avkommor efter våra Fischeri säljs ringade, DNA-testade för kön och med uppfödarbevis.
Alla våra Fischeri-ungar kan vara split för blå (kan ge blå avkommor) även om de själva är naturfärgade eftersom båda våra honor är blumutationer. Saffrans avkommor kan dessutom vara split för gult. Naturfärgat är dock den starkaste genen, och de flesta kullar har endast haft någon unge med färgmutation. 
Naturfägade kostar 650 kronor styck, färgmuterade kostar 850 kronor styck. 

   

Dvärgpapegojan blir upp till 15 år gammal. Honan lägger 4-6 ägg som ruvas i 23 dagar. Ungarna lämnar holken vid 5 veckors ålder och är självständiga efter ytterligare 3-4veckor. De blir könsmogna vid 4-6 månaders ålder, men bör inte häcka innan närmre ett års ålder. 


I det vilda äter dvärgpapegojan hirs, majs samt frön av Acacia och gräs, vissa ogräsarter, nedfallna bär och frukter. 

Mossedals Lantrasgård

Genbank för den utrotningshotade Gotlandskaninen


Vi har i många år deltagit i räddnings-arbetet av den utrotningshotade lantrasen Gotlandskanin, och vi har haft en liten genbank med gotlandskaniner sedan 2005.

De har alla prefixet Mossedal.

Senaste nytt...


Vi uppdaterar sidan i mån av tid...


Sedan flytten till Flen har Mossedal & Hedvigslund avyttrat alla större djur som kossor, hästar, får etc men utökat djurbeståndet med en mängd fåglar... Bulbyler, Dvärgpapegojor, Goldsamadiner, Indiska Halsbandsparakiter, Kanariefåglar, Nymfkakaduor, Senegalpapegojor (Morhuvade), Solparakiter, Splendidparakiter, Timneh Jako, Undulater och Ädelpapegojor. 

2021-01-26Kontakta oss...


Maria Rosenqvist / Fredrik Häggqvist

Katrineholmsvägen 3, 642 93 Flen


Email: hedvigslund@mossedal.se

Fredrik: 0760-160 152

Maria: 0733-144 502

Copyright @ All Rights Reserved