Dvärgpapegoja

Dvärgpapegoja

(Agapornis fischeri)


Fischeri dvärgpapegoja är en fågel i familjen östpapegojor som endast förekommer i norra Tanzania, söder och öster om Victoriasjön. Förvildade populationer finns också i kustnära Kenya och Tanzania där den ibland hybridiserar medsvarthuvad dvärfpapegoja. 


Dvärgpapegojan är en aktiv, lekfull, charmig och busig papgoja i litet format, som kan lära sig en hel del trix (vare sig matte/husse vill eller ej). De är till exempel mästare på att lista ut hur de kan ta sig ur buren... De är livfulla, snackar och snattrar mest hela dagen. De pratar till och med i sömnen ibland!


Vi har idag ett avelspar med två färgmutationer, pappa Saffran som är varmt gul och mamma Pyret som är blå. De är av den mer ovanligare sorten Fischeri.


Dvärgpapegojan har blivit mer och mer populär i Sverige (vanligast är den Rosenhuvade dvärgpapegojan). Det vetenskapliga namnet Agapornis kommer från grekiskan och betyder kärleksfågel, på engelska Lovebirds. Namnet kommer av att de bildar par och är monogama, de håller sig till sin partner tills denne dör. Detta är en väldigt sällskapssjuk fågel och ska hållas minst två och två, gärna i flock. Dvärgpapegojor bör dock inte hållas med andra fågelarter, speciellt inte i samband med häckning, då dvärgpapegojan kan vara mycket aggressiva och revirhävdande. Vi har haft våra dvärgpapegojor med andra "tuffa" arter som t.ex. halsbandsparakit, vilket fungerat väl. 


Dvärgpapegojan är en liten papegoja på 13-17 cm. De har en karakteristisk liten men kraftig kroppsbyggnad och en kort stjärt. Den lilla storleken placerar dem bland de minsta papegojorna i världen, men näbben är relativt stor i paritet till kroppens storlek vilket kan märkas på inredningsdetaljer.

Inom de olika arterna förekommer flera färgmutationer. Det är viktigt att inte avla de olika arterna med varandra, och att ibland återintroducera de naturliga färgerna om man avlar på färgmutationer. Vi har ett avelspar:

- gulmutation hane Saffran (ev split för blå)/blåmutation hona Pyret


Avkommor efter våra Fischeri säljs ringade, DNA-testade för kön och med uppfödarbevis.
Alla våra Fischeri-ungar kan vara split för blå och/eller gul (kan ge blå avkommor) även om de själva är naturfärgade eftersom vår hona Pyret är blumutation och Saffran är gul. Naturfärgat är dock en stark gen. Naturfägade kostar 650 kronor styck, färgmuterade kostar från 850 kronor styck. 

   

Dvärgpapegojan blir upp till 15 år gammal. Honan lägger 4-6 ägg som ruvas i 23 dagar. Ungarna lämnar holken vid 5 veckors ålder och är självständiga efter ytterligare 3-4veckor. De blir könsmogna vid 4-6 månaders ålder, men bör inte häcka innan närmre ett års ålder. 


I det vilda äter dvärgpapegojan hirs, majs samt frön av Acacia och gräs, vissa ogräsarter, nedfallna bär och frukter.