Fransk bulldog

Fransk bulldogKnockout Majken Wounderful Grove

Vi har länge sneglat på "frallor", men ville ha något alldeles extra... så hittade vi henne! Internationell junior utställningschampion Knockout Majken Wounderful Grove.
Majken föddes augusti 2021 i Rumänien, och är sedan importerad till Sverige och registrerad i Svenska Kennelklubben.


För att erhålla titeln internationell junior utställningschampion måste hunden få tre internationella juniorcertifikat utdelade i tre olika länder av tre olika domare. Endast hund som är registerad i av FCI godkänd stambok kan erhålla C.I.B-J. Majken har inte bara bedömts Excellent tre gånger och fått tre cert, utan också vid varje cert gått vidare och vunnit konkurrensbedömning mellan de hundar som tilltdelats Excellent eller Very good.


Excellent (utmärkt)
Hund som mycket väl motsvarar rasens standard, och som presenteras i utmärkt kondition, visar ett harmoniskt välbalanserat temperament, håller utmärkt klass och har en utmärkt helhet. Dess utmärkta kvaliteter i förhållande till rasidealet tillåter att domaren kan bortse från smärre detaljfel. Hunden måste ha tydlig könsprägel.


Ja Majken är verkligen UTMÄRKT! Kanske får vi mini-Majkens någon gång i framtiden, om vi hittar den där extraordinära hanen som matchar Majken?Om rasen

Vår tids franska bulldogg är en utpräglad sällskapshund och ett reusltat av olika korsningar som utfördes av entusiastiska uppfödare i de populära Pariskvarteren, åren omkring 1880. Rasen vann snart mark hos societeten och i konstnärliga kretsar tack vare sitt säregna utseende och karaktär. Den första rasklubben grundades 1880 i Paris. Den första registreringen är daterad 1885 och den första standarden etablerades 1898. Samma år erkände den Franska Kennelklubben fransk bulldogg som ras. I Sverige registrerades den första franska bulldoggen år 1913 och rasklubben bildades 1982.


Den franska bulldoggen är en brakycefal ras, det vill säga att den har en förkortad skalle och nos. Om nosen är överdrivet kort och/eller att näsborrarna är trånga påverkas andningsfunktionen och förmågan att temperaturreglera. En överdrivet förkortad nos i kombination med stora eller utstående ögon medför också att risken för ögonskador ökar. Allergier och hudbesvär är vanligt förekommande hälsoproblem hos den franska bulldoggen. Det förkommer också problem som drabbar skelett och leder såsom ryggproblem och patellaluxation.

Rasen kräver minimalt med pälsvård, men det är viktigt att torka rynkorna i ansiktet regelbundet samt sköta öronen.


Den franska bulldogen är trevlig, humoristisk, aktiv och utvecklar ofta stora personligheter.


Huvudet ska vara kort, kvadratiskt med rynkor och uppstående öron, vilka kallas för fladdermusöron. Ögonen ska vara relativt stora, mörka och brett ansatta. Kroppen uppifrån sett, ska vara bred framtill och smal över höfterna med en lätt välvning över länden. Frambenen ska vara raka och benstommen kraftig. Pälsen är kort och glänsande. Svansen är oftast medfött kort, kan vara skruvad, men aldrig lång. Rasens färger är: brindle (tigrerad), fawn eller skäck (begränsade tecken i svart eller fawn på vit botten). Mankhöjd är vanligen runt 30 cm och vikt är 8–14 kg.


Rasen finns med i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD) gällande bland annat andning, nos och ögon, proportioner, svans och hud. Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information www.fbksverige.se

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Majken som liten