Rödbukig papegoja

RÖDBUKIG PAPEGOJA 

(Poicephalus rufiventris)


Vår grupp inom Poicephalus-släktet utökades sommaren 2023 med tre rödbukiga papegojor - den äldre Simba samt det unga paret T-rex och Raptor. De är som våra Senegaler omplacerinsfåglar som av olika skäl inte kunnat stanna kvar hos sina förra ägare. 


Den rödbukade papegojan kommer från östra Afrika och det går tydligt att se skillnad på hanar och honor till skillnad från släktingen Senagler. Båda könen har röda irisar men endast hanarna har orangefärgad buk medan honorna har gröngrå buk.

Rödbukspapegojan blir cirka 22 centimeter lång och väger runt 140 gram. 


Rödbukspapegojan är en uppskattad burfågel, nyfikna och mycket lekfulla. De gillar att tugga på trä och andra leksaker. Ibland kan de plocka upp ord eller korta fraser men de "talar" vanligtvis inte utan visslar mer.

Som Senegalerna har Rödbukspapegojan mycket starka personligheter, är både bestämda samt envisa, och kräver mycket uppmärksamhet från sin ägare. 


Våra rödbukar busvisslar, skrattar och härmar gärna ljud... men de är inte så högljudda som vissa andra papegojor. De är mycket sociala och gör allt de kan för att påkalla uppmärksamhet. Envisa är de också.


De kan vara ganska tuffa mot andra fåglar, i alla fall om de är på andra sidan av ett galler. I samma bur eller voljär är de ganska bussiga men rangordningen är tydlig.