Undulater

 

 

 

UNDULATER

(Melopsittacus undulatus)


Vi har tidigare haft de mycket sällsynta Japanese Hagomoro, och nu har vi återigen hela tre avelspar!

- Ett par är lysande solgula

- Ett par med en blåbrokig hane och en helvit albinohona

- Ett par med en blå spangle hane och vit spangle cinnamon (mycket ovanlig färg) hona.


Hagomoro är lika stora som eller något mindre än de australiensiska undulaterna, och har lugg med två virvlar på huvudet samt fjädrar i virvlar vid vingbasen. Virvlarna på ryggen ser ut som helikopterblad, eller extra änglavingar. Ibland får vi höra påståenden att Hagomoro inte kan flyga så bra... detta stämmer INTE ALLS! Hagomoron är en mycket god flygare, och vi brukar skämta om att "helikopterbladen" gör att de är bättre på att hoovra ;-)


Vi har fortfarande också australienska undulater, ibland kallade färgundulater. Att lära sig om undulatens färger och olika färgkombinationer är en hel vetenskap - vad sägs till exempel om Viol, Spangle, Rainbow, Opalin Inos, Cinnamon, Vitvinge, Lacewing eller brokig? De är alla vackra oavsett färg.  


Namnet "undulat" kommer av vattringen på vingarna, ett mönster som är ondulerat, det vill säga "format som vågor". Kamilaroifolket i Australien gav undulaten namnet Betcherrygah vilket betyder "god mat". Detta har gett upphov till det engelska namnet på fågeln, budgerigar, som i sig är en förvanskning av ursprungsnamnet.

Undulaten är en liten papegoja som mäter 15–22 cm. 


Undulaten hör ursprungligen hemma i Australiens inre grässlätter och öken. Undulaten förekommer i öppna biotoper, främst buskmarker, öppna skogsområden och gräsmarker. De uppträder främst i mindre flockar men kan bilda mycket stora flockar under gynnsamma förhållanden. Den är extremt nomadisk och flockarnas förflyttningarna beror på tillgång på föda och vatten.[3] Torka kan driva flockar till skogigare biotoper eller ut till kusten. De lever av frön från gräs (speciellt av släktet Spinifex), örter och ibland moget vete.[3][4]


I vilt tillstånd häckar de flera gånger per år om de har tillgång till ett bo. Tama undulater häckar mer sällan. Varje kull består i genomsnitt till mellan 2 och 10 ägg, men en del av äggen kan vara obefruktade. Äggen ruvas i omkring 18 dagar innan de kläcks. Ungarna matas av föräldrarna ur krävan, och utvecklas snabbt. Från att ha varit cirka 2 gram tunga vid kläckningen är de redo att hoppa ur holken och lära sig skala frön och flyga när de är 4 veckor. De är dock inte flyttfärdiga förrän vid 6-8 veckors ålder.


Undulaten har länge varit en populär burfågel, bland annat på grund av dess färgstarka fjäderdräkt och möjligheten att avla fram olika färgvarianter.  (källa Wikipedia)