Timneh Jako

Timneh Jako

(Psittacus timneh)Västlig jako är en medelstor gråfläckig papegoja. Den har en stor näbb med ett ljusare område på en del av övre näbbhalvan och en vit ögonmask runt ett gult öga. Stjärten är mörkt rödbrun. Närbesläktade gråjakon är större och ljusare grå med illröd stjärt och helmörk näbb.


Västlig jako återfinns i Västafrika och delas upp i två underarter:


Den betraktas ibland som underart till gråjakon (P. erithacus).


IUCN kategoriserar arten som starkt hotad.


Källa: WikipediaVi har ett sympatipar Timneh, hanen Kosmo och honan Lexie. De kom till oss som omplaceringar då ägaren måste flytta till omsorgsboende. De är som de flesta jakos lite "jumpy" och kan reagera för hastiga rörelser eller höga ljud. Samtidigt är de ju så coola med tanke på att de fått flytta runt en del, och de vill gärna vara med oss. De visslar och pratar - allt som oftast hör vi Broder jakob, Hallåååå, Hej på dej du, Hej då och Ojojojoj :-)

Mossedals Lantrasgård

Genbank för den utrotningshotade Gotlandskaninen


Vi har i många år deltagit i räddnings-arbetet av den utrotningshotade lantrasen Gotlandskanin, och vi har haft en liten genbank med gotlandskaniner sedan 2005.

De har alla prefixet Mossedal.

Senaste nytt...


Vi uppdaterar sidan i mån av tid...


Sedan flytten till Flen har Mossedal & Hedvigslund avyttrat alla större djur som kossor, hästar, får etc men utökat djurbeståndet med en mängd fåglar... Bulbyler, Dvärgpapegojor, Goldsamadiner, Indiska Halsbandsparakiter, Kanariefåglar, Nymfkakaduor, Senegalpapegojor (Morhuvade), Solparakiter, Splendidparakiter, Timneh Jako, Undulater och Ädelpapegojor. 

2021-01-26Kontakta oss...


Maria Rosenqvist / Fredrik Häggqvist

Katrineholmsvägen 3, 642 93 Flen


Email: hedvigslund@mossedal.se

Fredrik: 0760-160 152

Maria: 0733-144 502

Copyright @ All Rights Reserved