Splendidparakit

Splendidparakit

(Neophema splendida)


Splendidparakiten är en mycket färgrann och vacker parakit, cirka 19 cm lång, från södra Australien.

Splendidparakiten är okomplicerad, lättskött och tystlåten varför de är utmärkta fåglar att hålla i lägenhet. De trivs bäst i par eller i mindre flock. De är nyfikna men fredliga och är lätta att få tama om de hålls i mindre flock, men kan verka något blyga i större flockar. De trivs bäst i varma, torra miljöer och är en utpräglad frö- och gräsätare som passar utmärkt att hålla i inomusvoljär med andra fredliga frö- och gräsätare som t.ex. finkar. Buren/voljären bör vara väl tilltagen då Spendidparakiten är en god flygare. De är inte lika destruktiva som andra papegojor och kan hållas i planterade voljärer.


Spendidparakiten gör inte mycket väsen av sig utan är ganska tillbakadragna, men dess mjuka läten kan höras främst i gryning och skymning då de är som mest aktiva. Splendidparakitens rygg och vingar är naturligt gröna med lite turkos på främre delen av vingarna. Huvudet är blått och underkroppen är gul. Hanen har rött bröst och har klarare färger och tydligare avgränsningar mellan färgerna än honan. Honan har samma färg som hanen fast med grönt bröst. Hanens näbb är svart medan honans är benfärgad. Alla unga fåglar ser ut som honan men vid tre månaders ålder börjar hanarna få rött på bröstet. Splendidparakiten blir könsmogen vid 1 års ålder, och lever i cirka 12 år. 


Vi har ett naturfärgat avelspar, men planerar att någon gång skaffa ett par till... kanske helblå, svarta/grå eller helröda.