Solparakit

 

 

 

SOLPARAKITER

(Aratinga solstitialis)


Solparakit är en fågelart i familjen västpapegojor inom ordningen papegojfåglar. Den förekommer i Guyana, Surinam och norra brasilianska delen av Amazonområdet. IUCN kategoriserar arten som starkt hotad. Solparakiten väger 100 – 120 gram och är cirka 30 cm lång. (Källa: Wikipedia)


Solparakiten lever i 20-30 år, och är Cites B-listad.


Solparakiten är en otroligt social clown, lätt att få tam men också mycket krävande på uppmärksamhet. Våra solparkiter hör när vi kommer hem från jobbet, eller vaknar och går ned för trappen - detta renderar i omedelbara skrik på uppmärksamhet. De skriker bara ett fåtal gånger och slutar om vi inte går in till dem, men deras skrik är "high pitch" vilket alla som funderar på en solparakit bör ta med i beaktande. 
Själva anser vi att de är så vackra, roliga och innerligt vänliga att ljudet går att leva med - speciellt eftersom det endast skriker för att de så gärna vill vara med oss <3


Vi köpte Morris i början av oktober 2019 efter att ha sett honom i olika annonser på FB och Blocket... när vi insåg att han snittade två veckor i varje hem åkte vi iväg en bra bit och köpte honom. Vi började direkt leta en hona till Morris, så han skulle få sällskap av någon som pratade solparakitiska. Ett inte helt lätt uppdrag då det inte finns så många solparakiter i Sverige. Vi lyckades dock hitta Nolan i slutet av oktober, en hona som precis som Morris, är uppfödd i Danmark. Morris och Nolan fattade till vår lättnad tycke för varandra direkt, och Morris visade Nolan att människor inte är farliga.


Efter att Morris och Nolan kumperat ihop i över ett och ett halvt år satte vi upp en holk åt dem sommaren 2021 - och den 29-30 juli kläcktes deras tre ägg! De är så duktiga föräldrar som pysslar om och vaktar sina små. Eftersom det inte direkt finns några solparakituppfödare i Sverige är efterfrågan stor på solstrålarna, och dessa ungar var bokade redan innan de kläcktes.  


I augusti 2022 utökades solparakitflocken med hona Zingo.
Morris och Nolan fick tre ungar 8, 9 och 11 augusti 2022.