Gouldsamadin

Gouldsamadin - Regnbågsfink

(Erythrura gouldiae eller Chloebia gouldiae)


Gouldsamadiner är en astrild som lever i norra Australien. Den kallas även Regnbåsgsfink, vilket är lätt att förstå när man tittar på denna lilla fågels otroligt färgstarka fjäderdräkt. Gouldsamadiner förekommer i flera olika färgvarianter vilket gjort denna vackra fågel mycket populär som burfågel. I det vilda är den rödlistad som starkt hotad av IUCN. 


Utöver sin färgprakt, sjunger också hanen mycket vackert men lågmält för sin hona. Gouldsamadinen är cirka 11-14 cm lång med en vikt på 13-16 gram. En fågel som på alla sätt lämpar sig för den som vill ha fåglar i lägenhet eller smycka sin voljär. 


Grundfärgen är svart-, röd- eller gul/orangehuvad med lila bröst, gul mage, grön rygg, vitt undre gumpen med ett starkt turkost band runt ansiktet samt på övre delen av gumpen och svart stjärt. Hanar och honor har samma teckning, men hanarnas färger är mycket starkare/klarare. Hanarnas vita näbb har en röd spets, medans näbben på honan är vit med en gråaktig spets (det röda på hanens näbb samt det grå på honans näbb intensifieras under häckningssäsong). Ungarna är oansenligt olivgröna/grå innan de genomgår första ruggningen och färgar ut i de adultas fantastiska färger.


Utöver sin sång uppvaktar hanen honan genom en parningsdans. Denna börjar med att hanen framåtböjd mot honan skakar på huvudet, för att sedan snabbt hoppa upp och ner på pinnen.


Honan lägger 4 till 7 vita ägg i en trädhåla, holk eller finkbo. Ofta påbörjas ruvningen efter att 3-4 ägg är lagda, och äggen kläcks efter 14 till 16 dagar. Ungarna kan lämna boet efter cirka tre veckor men föräldrarna fortsätter att mata ungarna i ytterligare en månad. Ungarna bör inte flytta innan de färgat ut sin adulta fjäderdräkt, vilket tar upp till 6 månader. 

Gouldsamadinen blir 7 till 10 år.