Bulbyl

Bulbul - vitkindad

(Pycnonotus leucotis)


Bulbyler är en familj med medelstora tättingar. De artrika afrikanska skogslevande arterna kallas för grönbulbyler. Familjen förekommer över stora delar av Afrika genom Mellanöstern, tropiska Asien och norrut så långt som Japan. Ett fåtal isolerade arter förekommer på tropiska öar i Indiska oceanen. Det finns ungefär 130 arter av bulbyl vilka placeras i cirka 24 släkten. Vissa arter förekommer i de flesta habitat. De afrikanska arterna förekommer dock främst i regnskog medan regnskogslevande arter är ovanliga i Asien där de istället främst förekommer i öppnare biotoper.


Bulbyler är korthalsade smala tättingar med långa stjärtar och korta rundade vingar. Nästan alla arter har en ganska lång näbb med en något nedåtböjd spets. I storlek varierar de från pygmégrönbulbyl (Phyllastrephus debilis) som är 13 cm till orangehuvad bulbyl (Pycnonotus zeylanicus) som mäter 29 cm. Könen är över lag lika men honorna tenderar att vara lite mindre än hanarna. Dock finns det arter med stor könsdimorfism vilket i vissa fall resulterat att honor och hanar beskrivits som olika arter. De har en mjuk fjäderdräkt och merparten är sobert färgade i gulgrönt till olivbrunt och svart. Flera arter har vita eller ljusa bröst eller tydligt vit strupe. De arter som har kraftigare kontrasterande färger har oftast gul, röd eller orangefärgad undergump, kind, strupe eller ögonbrynsstreck. Merparten av de arter som inte har ett tydligt färgat öga brukar istället ha en tydlig orbitalring. Vissa har en tydlig tofs på huvudet. Bulbylerna är talföra och högljudda och merparten av arternas läten beskrivs som nasala eller hesa.

Källa: Wikipedia
Mossedals Lantrasgård

Genbank för den utrotningshotade Gotlandskaninen


Vi har i många år deltagit i räddnings-arbetet av den utrotningshotade lantrasen Gotlandskanin, och vi har haft en liten genbank med gotlandskaniner sedan 2005.

De har alla prefixet Mossedal.

Senaste nytt...


Vi uppdaterar sidan i mån av tid...


Sedan flytten till Flen har Mossedal & Hedvigslund utökat djurbeståndet med en mängd burfåglar... Ädelpapegojor, Bulbyler,  Senegalpapegojor (Morhuvade), Indiska Halsbandsparakiter, Nymfkakaduor, Undulater och Solparakiter.

2019-12-14Kontakta oss...


Maria Rosenqvist / Fredrik Häggqvist

Katrineholmsvägen 3, 642 93 Flen


Email: hedvigslund@mossedal.se

Fredrik: 0760-160 152

Maria: 070- 66 327 25

Hem: 0157-10 10 4

Copyright @ All Rights Reserved