Bulbyl

Bulbul - vitkindad

(Pycnonotus leucotis)


Bulbyler är en familj med medelstora tättingar. De artrika afrikanska skogslevande arterna kallas för grönbulbyler. Familjen förekommer över stora delar av Afrika genom Mellanöstern, tropiska Asien och norrut så långt som Japan. Ett fåtal isolerade arter förekommer på tropiska öar i Indiska oceanen. Det finns ungefär 130 arter av bulbyl vilka placeras i cirka 24 släkten. Vissa arter förekommer i de flesta habitat. De afrikanska arterna förekommer dock främst i regnskog medan regnskogslevande arter är ovanliga i Asien där de istället främst förekommer i öppnare biotoper.


Bulbyler är korthalsade smala tättingar med långa stjärtar och korta rundade vingar. Nästan alla arter har en ganska lång näbb med en något nedåtböjd spets. I storlek varierar de från pygmégrönbulbyl (Phyllastrephus debilis) som är 13 cm till orangehuvad bulbyl (Pycnonotus zeylanicus) som mäter 29 cm. Könen är över lag lika men honorna tenderar att vara lite mindre än hanarna. Dock finns det arter med stor könsdimorfism vilket i vissa fall resulterat att honor och hanar beskrivits som olika arter. De har en mjuk fjäderdräkt och merparten är sobert färgade i gulgrönt till olivbrunt och svart. Flera arter har vita eller ljusa bröst eller tydligt vit strupe. De arter som har kraftigare kontrasterande färger har oftast gul, röd eller orangefärgad undergump, kind, strupe eller ögonbrynsstreck. Merparten av de arter som inte har ett tydligt färgat öga brukar istället ha en tydlig orbitalring. Vissa har en tydlig tofs på huvudet. 

Källa: Wikipedia


Bulbylerna kallas ibland för österns näktergal, och sjunger vackert.


Vi har ett avelspar vitkindad Bulbyl med gul gump, som under vintern bor tillsammans med våra största kanariefåglar (Parisian Frill) och våra Splendidparakiter. För dig som funderar på att skaffa Bulbyler är det viktigt att veta att de inte är fröätare, utan i huvudsak lever på olika små insekter. Våra Bulbyler får för arten anpassad paté, torkade mjäömaskar och pellets för insektsätare.