Ädelpapegojor

ÄDELPAPEGOJA

(Eclectus roratus)


Ädelpapegojan är inte så vanlig som tamfågel i Sverige, vilket vi tycker är underligt då de är mer tystlåtna och självständiga än de andra större papegojorna.  De är dessutom spektakulära i sin vackra fjäderdräkt! Ädelpapegojan listas också bland "topp tio" av talande fåglar - de har ett behagligt sätt att härma mänskliga ord, och kan lära sig en ansenligt mängd ord och meningar.

Till skillnad mot Jacko och kakaduor så dammar de inte, vilket underlättar både städning och allergibesvär.

Ädelpapegojan kan bli över 40 år gammal.


Ädelpapegoja är en fågel i familjen asiatiska och australiska papegojor. Det är tydlig skillnad mellan hanar och honor. Skillnaden mellan könen är så stor, att man till en början trodde de tillhörde olika arter.


Ädelpapegoja delas in i nio underarter med följande utbredning:

Eclectus roratus vosmaeri – större öar i norra och centrala Moluckerna

Eclectus roratus roratus – södra Moluckerna (Buru, Seram, Ambon, Saparua och Haruku)

Eclectus roratus cornelia – ön Sumba i Små Sundaöarna

Eclectus roratus riedeli – Tanimbaröarna

Eclectus roratus aruensis – Aruöarna

Eclectus roratus biaki – ön Biak utanför nordvästra Nya Guinea

Eclectus roratus polychloros – Nya Guinea med närliggande öar och arkipelager

Eclectus roratus solomonensis – Amiralitetsöarna, Bismarckarkipelagen och Salomonöarna

Eclectus roratus macgillivrayi – nordöstra Australien (allra nordligaste Queensland)


Hanen har en grön fjäderdräkt med lite rött på sidorna och under vingarna. Hanen har även blått längst ut på kanterna av stjärt och vingar. Näbben är stor med elfenbensvit till orange överdel och den undre delen är svart. Benen är grå och ögonen är orange.

Honan är röd med vinrött på rygg och vingar. Över bröstet och skuldrorna så sträcker sig ett blått eller lila brett streck. Även kanterna på vingarna är blå. Undersidan av stjärten kan vara gulorange beroende på underart. Näbben är svart och ögonen gulvita.

Ädelpapegojan är mellan 35-42 cm lång beroende på underart och kön. Honorna är oftast något kraftigare än hanarna, och mer dominanta av könen.


Båda har samma läte som är ett upprepande, skärande skrikande (kar-kar-kar). Men har även ett klagande rop och en flöjt liknande vissling. Äger man ett par eller får träffa på ett i naturen så kan man ibland få höra en duett i klockliknande ton.

Ädelpapegojan kan man finna från Moluckerna till Indonesien nya guinea, nordöstra Australien, solomonöarna och bismarckarkipelagen.

De trivs bäst i låglänta skogar men även i höga trädklungor på savannen, öppen mark, mangroveträd och i planteringar. Ädelpapegojan samlas ofta i stora grupper, speciellt i fruktträd där de finner sin föda. Maten består utav frukter, bär, frön, nötter, lövknoppar, blommor och nektar. I de vilda kan fåglarna i flock plundra trädgårdar och planteringar i jakt på frukt.


Häckningen sker i hål på höga trädstammar i skogsbryn eller i gläntor. Det händer att Ädelpapegojan häckar i grupper på ca 7-8 fåglar i samma bo. Varför Ädelpapegojan häckar tillsammans är oklart, men en anledning kan vara att ungfåglar från tidigare kullar stannat kvar som medhjälpare. Honan kan också ha flera hanar som matar henne under ruvning och omvårdnad av ungarna.

Honan lägger vanligtvis två ägg, mer sällan tre eller fyra ägg, som hon sedan ruvar i 24 dygn. Honorna är mycket benägna att häcka, och kan lägga ägg flera gånger per år. Som tamfågel kan de lägga (obefruktade) ägg även utan manligt sällskap, och om de inte har tillgång till holk kan honorna leta reda på en mörk lugn plats i hemmet där de lägger äggen. Honorna kan uppvisa starkt revirbeteende då de skyddar sina ägg eller ungar.





Mossedals Lantrasgård

Genbank för den utrotningshotade Gotlandskaninen


Vi har i många år deltagit i räddnings-arbetet av den utrotningshotade lantrasen Gotlandskanin, och vi har haft en liten genbank med gotlandskaniner sedan 2005.

De har alla prefixet Mossedal.

Senaste nytt...


Sidan håller på att uppdateras under v.30-v.31


Sedan vintern 2018/2019 har Mossedal & Hedvigslund utökat djurbeståndet med diverse burfåglar.
Ädelpapegojor, Senegalpapegojor (Morhuvade), Halsbandsparakiter, Nymfkakaduor, Undulater och sedan juli även Bulbyler.

2019-07-25



Kontakta oss...


Maria Rosenqvist / Fredrik Häggqvist

Katrineholmsvägen 3, 642 93 Flen


Email: hedvigslund@mossedal.se

Fredrik: 0760-160 152

Maria: 070- 66 327 25

Hem: 0157-10 10 4

Copyright @ All Rights Reserved