Våra djur

Våra djur...


Gotlandskaniner


 

 

 

 

 

 

Mossedlas Lantrasgård är genbank för Gotlandskaninen, och våra avelshonor och avelshanar är listade som värdefulla avelsdjur.

Vi följer Föreningen Gotlandskaninens avelsråd - vi avlar bara på friska, sociala och lättfödda djur med så stor variation som möjligt inom rasen.

 

Gotlandskaninen är en rörlig, finlemmad ras med förhållandevis muskulös bakkropp. Huvudet har smal nos och hos hannen kraftigt rundade kinder. Öronen är upprättstående och normallånga (eller något kortare - når nätt och jämnt nosspetsen).

Vikten har i äldre tider varierat från omkring två kilo upp till fyra kilo. Medelvikten är något över tre kilo. Alla kaninfärger i alla kombinationer av teckningar kan förekomma hos rasen. Stor färgvariation, även inom en och samma kull, är rastypiskt.

 

För mer information om Gotlandskaninen och dess bevarandearbete se Föreningen Gotlandskaninens hemsida www.gotlandskaninen.se

 

Höns


Vi har en avelsgrupp med små Chabohöns. Vi har även DvärgCochins i olika färger (och frisyrer)... vi har haft ett flertal färgrena grupper men tyvärr har räven gjort rent hus i några av gårdarna varför vi endast har våra Bobtail- och Creme Legbargupper kvar idag.

Påfågelduvor


Maria har under många år önskat sig duvor, och på senare tid även påfåglar. Påfåglar är inte en fågel som våra grannar skulle uppskatta, varför det helt enkelt fick bli påfågelduvor. Det bästa av två världar... en underbar duvras som gärna låter sig beundras i timmar.


Vår avelsflock av indiska påfågelduvor bestod till en början av avelsparet Indira och Shiva samt ungduvorna Vishnu, Ganesha och Nandi. Indira, Ganesha och Nandi är vita, medan Shiva är almond och Vishnu är red splash. I avvaktan på lämpliga indiska avelspartner till Vishnu, Ganesha och Nandi skaffade vi en flock Engelska påfågelduvor, som har hållit killarna sällskap. Duvungar med både Indiska och Engelska föräldrar kallar vi lite på skämt Kolonialduvor.


Indira och Shiva har varit ett otroligt kärleksfullt par, men tyvärr har de inte fått några ungar tillsammans. Kanske beror det på att Indira tidigare faktiskt mest tyckte om andra tjejduvor? Vi har valt att dela på paret då vi hämtade hem sex nya indier (återigen en roadtripp t.o.r till Skåne) och skapa sex nya par i allt från vitt, rött till blått. Våren 2018 köpte vi in ett nytt helvitt par med vita ungar... så 2018 och framåt hoppas vi på många fina små bäbisduvor.


Vi har fastnat för några av de Engelska påfågelduvorna, som vi till en början bara skulle ha som sällskap en kort tid. Vi har ett jättefint blått par, som genom sitt anlag för rött ofta får röda ungar... detta par kommer vi behålla. Så även en helt silvergrå hona, Silvia, som vi köpt en ny engelsk hane till, Latte. Denna hane är caffe-latte-färgad och kompletterar Silvia jättefint. Så har vi en helröd hane med blå hona - de får nog också stanna.

Så allt som allt har vi runt sju Indiska avelspar och tre Engelska avelspar.Silvia, Engelsk Påfågelduva

 

Blå Indisk påfågelduva                                                                                                            Vit Indisk påfågelduva med svart tailmark

Mossedals Lantrasgård


Genbank för den utrotningshotade Gotlandskaninen


Vi har i många år deltagit i räddnings-arbetet av den utrotningshotade lantrasen Gotlandskanin, och vi har haft en liten genbank med gotlandskaniner sedan 2005.

De har alla prefixet Mossedal.

Senaste nytt...Efter vår flytt till Flen, kommer vi bara använda oss av "Mossedal" i samband med vår genbank av gotlandskaniner.

I övrigt använder vi oss av Hedvigslund, eftersom detta är namnet på vår fina sekelskiftsvilla precis utanför Flen.

29 december 2017Kontakta oss...Maria Rosenqvist / Fredrik Häggqvist

Katrineholmsvägen 3, 642 93 Flen


Email: hedvigslund@mossedal.se

Fredrik: 0760-160 152

Maria: 070- 66 327 25

Hem: 0157-10 10 4

Copyright @ All Rights Reserved